Przepyszny, prosty i niewymagający wybitnych umiejętności cukierniczych tort który każdy potrafi przygotować :). Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu, zaskoczysz swoich gości i sprawisz bliskim przyjemność 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- przepis na biszkopt podawałam wcześniej, pod spodem link 🙂
- https://kasiawgarach.pl/2019/11/07/idealny-biszkopt-na-tort/
- 600-660 ml śmietany 30 %( ja użyłam dwóch o pojemności 330 ml)
- 500 gram serka mascarpone
- pół szklanki cukru pudru
- słoik ulubionego dżemu ( u mnie truskawkowy o pojemności 410 gram)
- owoce lub ulubione dodatki do dekoracji tortu ( ja użyłam żelków i owoców z syropu z puszki)
- szklanka dobrze zaparzonej herbaty owocowej
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- biszkopt pieczemy wg przepisu,
- zaparzamy herbatę i odstawiamy do ostygnięcia,
- do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, całość miksujemy kilka min na wysokich obrotach do sztywnego ubicia,
- biszkopt rozcinamy na 3 części, pierwszą układamy na paterze, nasączamy lekko przestudzoną herbatą, wykładamy i rozsmarowujemy 1/3 słoika dżemu, wykładamy 1/3 masy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu,
- powtarzamy dalsze czynności z nasączaniem, dżemem, masą i układamy 3 część biszkoptu, lekko nasączamy, wykładamy dżem i masę, obsmarowujemy brzegi tortu pozostałą masą, dekorujemy wg uznania,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia