Kluski „Lenioszki” Leniwe

Kluski lenioszki to jeden z tych smaków które uwielbiam i do których lubię wracać. Wspaniałe delikatne, mięciutkie kluseczki najlepiej smakują polane masełkiem i oprószone cukrem. Smakują wyśmienicie zarówno świeżo ugotowane jak i później podsmażone w wersji na chrupko.

Składniki:

  • 3 ugotowane duże ziemniaki
  • 500 gram twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • mąka pszenna ( u mnie 3 szklanki plus dodatkowo do oprószenia stolnicy, można dać więcej mąki, wszystko zależy od konsystencji ciasta)
  • sól
  • łyżka oleju
  • masło do polania

Przygotowanie:

  • ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na miękko i odstawiamy do ostygnięcia,
  • do miski przeciskamy przez praskę bądź mielimy ziemniaki i twaróg, dodajemy jajka, mąkę i wyrabiamy do uzyskania konsystencji zwartego miękkiego ciasta podsypując mąką w razie potrzeby,
  • rozrobione ciasto dzielimy na mniejsze części, robimy z nich wałeczki na oprószonej mąką stolnicy lub blacie i kroimy pod skosem jak kopytka,
  • w dużym garnku zagotoujemy osoloną wodę, dodajemy olej aby kluseczki się nie sklejały podczas gotowania, na wrząca wodę wrzucamy lenioszki, mieszamy i gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierz wody,
  • lenioszki wyciągamy na talerz i polewamy rozpuszczonym masełkiem,
  • z tej porcji ciasta uzyskujemy 3 talerze kluseczek 🙂

Zdjęcia

3 Comments on “Kluski „Lenioszki” Leniwe”

  1. Przepraszam najmocniej,ale z tym przepisem na LENIWE jest coś nie tak,ciasto ma nieodpowiednią konsystencję,a kluski nie mają ładnego kształtu.
    Przepis,z którego korzystam od ponad 40lat:
    0,5kg sera,2 łyżki ugotowanych ziemniaków,2 jaja,mąki ile się wgniecie.
    Ser zmielić,dodać ugniecione ziemniaki,żółtka i sztywną pianę z białek,na koniec wgniatamy mąkę delikatnie,ale dość szybko.Kiedy ciasto jest już zwarte,ale lekkie i delikatne,szybko robimy wałki i kroimy jak kopytka,tyle że bardziej w kwadraty.Gotujemy w osolonej wodzie,kiedy wyplyną i w miejscu krojenia zaczną pokazywać się pęknięcia,znaczy że są już ugotowane.Kluski są bardzo delikatne,więc trzeba pilnować czasu gotowania,jak również delikatnie wyjmować.Polać masełkiem i posypać cukrem pudrem.Smacznego!

    1. Kluski mają taki kształt ponieważ dałam mniej mąki więc ciasto było luźniejsze, mojej rodzinie taka konsystencja odpowiada, dzięki temu dosłownie rozpływają się w ustach. Dla mnie ważniejszy jest smak niż kształt kluska :). Dlatego też nie podałam konkretnej ilości mąki a tyle ile ja użyłam. Jeśli ktoś woli ciasto bardziej zbite może dodać więcej mąki co też zaznaczyłam w przepisie. Pozdrawiam :).

  2. Ja robię w ogóle bez ziemniaków, bo one są niepotrzebne. Wystarczy ser, jajko, mąka. Wychodzą pyszne, mięciutkie, delikatne. A co do kształtu robię małe romby, ale to mało ważne. Zachęcam do spróbowania takiej wersji, są pyszne i szybciej się robi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *