Ekspresowa fasolka po bretońsku to idealne danie gdy mamy ochotę na pyszny obiad w mniej niż 30 min. Swoim smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Idealnie komponuje się ze świeżą bułeczką. 🙂
Składniki:
- 3 puszki białej fasoli konserwowej ( 3×400 gram)
- 200 gram wędzonego boczku
- 200 gram kiełbasy
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 większa cebula
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 i 1/2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz, kilka listków świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
- do garnka wykładamy 2 puszki fasoli razem z zalewą, z trzeciej puszki zlewamy zalewę do miski i przekładamy samą fasolę, dodajemy liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia,
- w tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę z boczkiem, następnie wrzucamy do gorącej fasolki,
- na pozostałym po boczku i kiełbasie tłuszczu smażmy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, cebulę przyprawiamy łyżeczką tymianku, gdy cebulka będzie ładnie zeszklona dodajemy ją do fasolki,
- do miski z zalewą dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy i dodajemy do fasolki,
- całość do smaku doprawiamy majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem,
- fasolkę gotujemy na średnim ogniu często mieszając ok 10-15 minut,
- na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , kilka listków posiekanej pietruszki, dokładnie mieszamy,
Zdjęcia