Ekspresowa fasolka po bretońsku

Ekspresowa fasolka po bretońsku to idealne danie gdy mamy ochotę na pyszny obiad w mniej niż 30 min. Swoim smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Idealnie komponuje się ze świeżą bułeczką. 🙂

Składniki:

  • 3 puszki białej fasoli konserwowej ( 3×400 gram)
  • 200 gram wędzonego boczku
  • 200 gram kiełbasy
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 większa cebula
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 i 1/2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz, kilka listków świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • do garnka wykładamy 2 puszki fasoli razem z zalewą, z trzeciej puszki zlewamy zalewę do miski i przekładamy samą fasolę, dodajemy liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia,
  • w tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę z boczkiem, następnie wrzucamy do gorącej fasolki,
  • na pozostałym po boczku i kiełbasie tłuszczu smażmy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, cebulę przyprawiamy łyżeczką tymianku, gdy cebulka będzie ładnie zeszklona dodajemy ją do fasolki,
  • do miski z zalewą dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy i dodajemy do fasolki,
  • całość do smaku doprawiamy majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem,
  • fasolkę gotujemy na średnim ogniu często mieszając ok 10-15 minut,
  • na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , kilka listków posiekanej pietruszki, dokładnie mieszamy,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *