Pikantne saszetki z ciasta francuskiego idealnie sprawdzą się jako prosta i szybka w przygotowaniu imprezowa przystawka lub kolacja, którą można przygotować w różnych wariantach smakowych. Saszetki najlepiej komponują się z domowej roboty sosem czosnkowym :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego,
- 2 ulubione parówki, ( u mnie berlinki chili)
- pół mniejszej cebulki
- garść kukurydzy z puszki
- pół mniejszej czerwonej papryki
- łyżka majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- ok 150 gram sera żółtego
- 1 jajko
- przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, bazylia, zioła prowansalskie, oregano
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- rozwinięty płat ciasta francuskiego kroimy na mniejsze kwadraty,
- ketchup mieszamy z musztardą następnie smarujemy pędzelkiem na środku każdego z kwadratów,
- parówki, paprykę,cebulkę, ok 100 gram sera kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy majonez, przyprawy, całość dokladnie mieszamy,
- farsz nakładamy na środek ciasta następnie sklejamy z sobą brzegi tak aby powstała kieszonka/sakiewka,
- nasze sakiewki układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem,
- na wierzch saszetek kładziemy resztę startego na drobnych oczkach sera,
- całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-20 min,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia