Domowe bulionetki/kostki rosołowe

Domowe bulionetki/kostki rosołowe

Domowe bulionetki to świetna, zdrowa i smaczna alternatywa dla kupnych kostek rosołowych. Bardzo proste do zrobienia, przechowywane w zamrażarce świetnie spełniają rolę bazy do wielu sosów i zup.

Składniki:

  • 200 gram obranej marchwi
  • 200 gram obranej pietruszki
  • 200 gram selera naciowego
  • 200 gram obranego selera bulwiastego
  • 100 gram pora
  • 100 gram cebuli
  • 8 ząbków czosnku
  • pół pęczka posiekanego drobno koperku
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 łyżeczek soli
  • 3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • można dodać dodatkowo jakieś swoje ulubione zioła np bazylię, lubczyk czy zioła prowansalskie 🙂

Przygotowanie:

  • warzywa obieramy i ważymy,
  • w blenderze siekamy drobno cebulę wraz z porem, następnie przekładamy do oddzielnej miseczki, (gdy nie mamy blendera możemy zastąpić go tarką o drobnych oczkach),
  • pozostałe warzywa: marchew, pietruszkę, seler siekamy w blenderze, przekładając do jednej miski/garnka, dodajemy do nich posiekany koperek z natką pietruszki,
  • w garnku lub na głębokiej patelni na oliwie z oliwek podsmażamy cebule wraz z porem, gdy całość ładnie się zeszkli dodajemy resztę warzyw, dokładnie mieszamy,
  • dusimy pod przykryciem przez ok 13 min co raz mieszając aż warzywa zmiękną w razie potrzeby możemy podlać warzywa małą ilością wody aby się nie przypaliły,
  • gdy warzywa zmiękną wyłączam gaz i dodaje przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, dokładnie mieszam, przekładam do miski i odstawiam do całkowitego ostygnięcia,
  • następnie wykładam łyżeczką nasze warzywa do formy sylikonowej (możemy też użyć sylikonowych foremek na muffinki). Z tej proporcji mi wyszło 24 bulionetek. Jedna bulionetkę/kostkę rozpuszczamy na ok 1-1,5 litra wody. Oczywiście możemy zrobić większe kostki i całość podzielić np na 14 porcji,
  • wypełnioną formę owijamy folią spożywczą lub wkładamy do reklamówki i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki,
  • po tym czasie kostki przekładam z formy sylikonowej do kilku woreczków foliowych, szczelnie owijam i przechowuję w zamrażarce. 🙂

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *