Bardzo prosta w przygotowaniu, treściwa, przepyszna zupa fasolowa z wykorzystaniem fasoli w puszce. Robi się ją bardzo szybko, swoim smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Serdecznie polecam ten przepis. 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli
- 6 szklanek bulionu warzywnego lub mięsnego ( ja użyłam 2 domowych bulionetek ze wcześniejszego przepisu https://kasiawgarach.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ )
- 3 większe ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 biała część pora
- 1 spora cebula
- kawałek selera ( u mnie ok 100 gram)
- ok 200 gram dobrej kiełbasy ( u mnie myśliwska)
- 150 gram wędzonego boczku surowego
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju lub smalcu
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w drobną kostkę, pora,marchewkę i pietruszkę w cienkie półplasterki,
- selera możemy pokroić na cienkie i drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ( ja użyłam tarki),
- ziemniaki kroimy w dość drobną kostkę,
- boczek kroimy w dość drobną kostkę a kiełbasę w półplasterki,
- na patelnię dodajemy smalec lub olej i podsmażamy cebulkę wraz z boczkiem i kiełbasą, gdy cebula się zeszkli a boczek z kiełbaską lekko przyrumieni przekładamy całość do dużego garnka,
- na patelni na pozostałym tłuszczu podsmażamy marchewkę, pietruszkę, pora i seler dokładnie mieszając ok 3 min,
- podsmażone warzywa przekładamy go garnka z mięsem, zalewamy bulionem,zagotowujemy i gotujemy 10 min na średnim ogniu,
- po tym czasie do naszej zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek, gotujemy dalej ok 10 min do miękkości ziemniaków,
- gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy odcedzoną fasolę, dokładnie mieszamy i gotujemy 3 minuty,
- po wyłączeniu gazu doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem,
- najlepiej zostawić zupę na kilka minut aby wszystkie smaki się „przegryzły”,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia