Szybka zupa fasolowa

Bardzo prosta w przygotowaniu, treściwa, przepyszna zupa fasolowa z wykorzystaniem fasoli w puszce. Robi się ją bardzo szybko, swoim smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Serdecznie polecam ten przepis. 🙂

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub mięsnego ( ja użyłam 2 domowych bulionetek ze wcześniejszego przepisu https://kasiawgarach.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ )
  • 3 większe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 biała część pora
  • 1 spora cebula
  • kawałek selera ( u mnie ok 100 gram)
  • ok 200 gram dobrej kiełbasy ( u mnie myśliwska)
  • 150 gram wędzonego boczku surowego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju lub smalcu

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w drobną kostkę, pora,marchewkę i pietruszkę w cienkie półplasterki,
  • selera możemy pokroić na cienkie i drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ( ja użyłam tarki),
  • ziemniaki kroimy w dość drobną kostkę,
  • boczek kroimy w dość drobną kostkę a kiełbasę w półplasterki,
  • na patelnię dodajemy smalec lub olej i podsmażamy cebulkę wraz z boczkiem i kiełbasą, gdy cebula się zeszkli a boczek z kiełbaską lekko przyrumieni przekładamy całość do dużego garnka,
  • na patelni na pozostałym tłuszczu podsmażamy marchewkę, pietruszkę, pora i seler dokładnie mieszając ok 3 min,
  • podsmażone warzywa przekładamy go garnka z mięsem, zalewamy bulionem,zagotowujemy i gotujemy 10 min na średnim ogniu,
  • po tym czasie do naszej zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek, gotujemy dalej ok 10 min do miękkości ziemniaków,
  • gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy odcedzoną fasolę, dokładnie mieszamy i gotujemy 3 minuty,
  • po wyłączeniu gazu doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem,
  • najlepiej zostawić zupę na kilka minut aby wszystkie smaki się „przegryzły”,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *