Bardzo prosta w przygotowaniu, tre艣ciwa, przepyszna zupa fasolowa z wykorzystaniem fasoli w puszce. Robi si臋 j膮 bardzo szybko, swoim smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Serdecznie polecam ten przepis. 馃檪
Sk艂adniki:
- 2 puszki bia艂ej fasoli
- 6 szklanek bulionu warzywnego lub mi臋snego ( ja u偶y艂am 2 domowych bulionetek ze wcze艣niejszego przepisu https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ )
- 3 wi臋ksze ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 bia艂a cz臋艣膰 pora
- 1 spora cebula
- kawa艂ek selera ( u mnie ok 100 gram)
- ok 200 gram dobrej kie艂basy ( u mnie my艣liwska)
- 150 gram w臋dzonego boczku surowego
- 1 艂y偶ka majeranku
- s贸l i pieprz do smaku
- 2 艂y偶ki oleju lub smalcu
Przygotowanie:
- cebul臋 kroimy w drobn膮 kostk臋, pora,marchewk臋 i pietruszk臋 w cienkie p贸艂plasterki,
- selera mo偶emy pokroi膰 na cienkie i drobne kawa艂ki lub zetrze膰 na tarce o grubych oczkach, ( ja u偶y艂am tarki),
- ziemniaki kroimy w do艣膰 drobn膮 kostk臋,
- boczek kroimy w do艣膰 drobn膮 kostk臋 a kie艂bas臋 w p贸艂plasterki,
- na patelni臋 dodajemy smalec lub olej i podsma偶amy cebulk臋 wraz z boczkiem i kie艂bas膮, gdy cebula si臋 zeszkli a boczek z kie艂bask膮 lekko przyrumieni przek艂adamy ca艂o艣膰 do du偶ego garnka,
- na patelni na pozosta艂ym t艂uszczu podsma偶amy marchewk臋, pietruszk臋, pora i seler dok艂adnie mieszaj膮c ok 3 min,
- podsma偶one warzywa przek艂adamy go garnka z mi臋sem, zalewamy bulionem,zagotowujemy i gotujemy 10 min na 艣rednim ogniu,
- po tym czasie do naszej zupy dodajemy pokrojone w kostk臋 ziemniaki, majeranek, gotujemy dalej ok 10 min do mi臋kko艣ci ziemniak贸w,
- gdy ziemniaki b臋d膮 mi臋kkie dodajemy odcedzon膮 fasol臋, dok艂adnie mieszamy i gotujemy 3 minuty,
- po wy艂膮czeniu gazu doprawiamy zup臋 do smaku sol膮 i pieprzem,
- najlepiej zostawi膰 zup臋 na kilka minut aby wszystkie smaki si臋 „przegryz艂y”,
Zdj臋cia