Szybka zupa fasolowa

Bardzo prosta w przygotowaniu, tre艣ciwa, przepyszna zupa fasolowa z wykorzystaniem fasoli w puszce. Robi si臋 j膮 bardzo szybko, swoim smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Serdecznie polecam ten przepis. 馃檪

Sk艂adniki:

  • 2 puszki bia艂ej fasoli
  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub mi臋snego ( ja u偶y艂am 2 domowych bulionetek ze wcze艣niejszego przepisu https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ )
  • 3 wi臋ksze ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 bia艂a cz臋艣膰 pora
  • 1 spora cebula
  • kawa艂ek selera ( u mnie ok 100 gram)
  • ok 200 gram dobrej kie艂basy ( u mnie my艣liwska)
  • 150 gram w臋dzonego boczku surowego
  • 1 艂y偶ka majeranku
  • s贸l i pieprz do smaku
  • 2 艂y偶ki oleju lub smalcu

Przygotowanie:

  • cebul臋 kroimy w drobn膮 kostk臋, pora,marchewk臋 i pietruszk臋 w cienkie p贸艂plasterki,
  • selera mo偶emy pokroi膰 na cienkie i drobne kawa艂ki lub zetrze膰 na tarce o grubych oczkach, ( ja u偶y艂am tarki),
  • ziemniaki kroimy w do艣膰 drobn膮 kostk臋,
  • boczek kroimy w do艣膰 drobn膮 kostk臋 a kie艂bas臋 w p贸艂plasterki,
  • na patelni臋 dodajemy smalec lub olej i podsma偶amy cebulk臋 wraz z boczkiem i kie艂bas膮, gdy cebula si臋 zeszkli a boczek z kie艂bask膮 lekko przyrumieni przek艂adamy ca艂o艣膰 do du偶ego garnka,
  • na patelni na pozosta艂ym t艂uszczu podsma偶amy marchewk臋, pietruszk臋, pora i seler dok艂adnie mieszaj膮c ok 3 min,
  • podsma偶one warzywa przek艂adamy go garnka z mi臋sem, zalewamy bulionem,zagotowujemy i gotujemy 10 min na 艣rednim ogniu,
  • po tym czasie do naszej zupy dodajemy pokrojone w kostk臋 ziemniaki, majeranek, gotujemy dalej ok 10 min do mi臋kko艣ci ziemniak贸w,
  • gdy ziemniaki b臋d膮 mi臋kkie dodajemy odcedzon膮 fasol臋, dok艂adnie mieszamy i gotujemy 3 minuty,
  • po wy艂膮czeniu gazu doprawiamy zup臋 do smaku sol膮 i pieprzem,
  • najlepiej zostawi膰 zup臋 na kilka minut aby wszystkie smaki si臋 „przegryz艂y”,

Zdj臋cia

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.