Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym to świetna i szybsza alternatywa dla ich tradycyjnej wersji. Smakują wyśmienicie zarówno z ugotowanymi ziemniakami jak i świeżym pieczywem.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 500 gram mielonego mięsa
  • 400 gram białej kapusty
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 gram ugotowanego ryżu ( 1 torebka)
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 2 kostki bulionowe https://kasiawgarach.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/
  • 150 ml śmietany 12%
  • mąka pszenna do obtoczenia gołąbków
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę suszonego bądź świeżego koperku
  • olej do smażenia

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • w osolonej wodzie gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu,
  • kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach,
  • do dużej miski przekładamy mięso, ryż,jajka, kapustę i kasze manny, całość wyrabiamy jak na kotlety, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
  • formujemy owalne gołąbki, obtaczamy je w mące i smażymy na rumiano,
  • w garnku rozpuszczamy bulionetki w 1 litrze gorącej wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i usmażone gołąbki,
  • gołąbki gotujemy pod przykryciem ok 50 min, na koniec dodajemy śmietanę i posypujemy koperkiem, ( w razie potrzeby możemy sos lekko zagęścić mąką, zależy od upodobania 🙂 )

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

6 Comments on “Gołąbki bez zawijania”

      1. Mi wyszły takie sobie, w smaku niezbyt, pewnie coś źle zrobiłam, 2 mi się rozpadły,śmietana ma być do sosu?

        1. kwestia dosmaczenia :). Następnym razem na pewno wyjdą Pani lepsze!. 🙂
          ja śmietanę daję do sosu, tak jak podałam w przepisie 🙂

  1. Mi na początku moje pierwsze tez nie wyszły . ..wszystko się rozpadło .Drugim razem dałam więcej kaszy manny i startowałam na tarce kapustę ,oraz pozbyłam się wody z kapusty przed dodaniem do masy .Dałam do kapustę łyżkę soli stołowej ,odczekalam chwilkę wydusilam kapustę i dodałam .Dodałam także cebulę ,w przepisie nie ma ,ale myślę ,że jałowe wyszłoby bez cebuli ..no i sól i pieprz na oko .Śmietanę dałam do sosu.Najpoerw zachartowalam a potem wlalam resztę i bardzo dobre mi wyszły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *