Bardzo łatwe w przygotowaniu pierożki z pieczarkami z ciasta francuskiego idealnie sprawdzą się jako szybka kolacja bądź przystawka na imprezowym stole w towarzystwie sosu czosnkowego. Błyskawicznie znikają z półmiska 🙂
Składniki:
- ok 250 gram pieczarek
 - pół cebuli bądź jedna mniejsza
 - 4 łyżki śmietany 12%
 - rulon ciasta francuskiego
 - 1 jajko
 - 100 gram sera żółtego
 - przyprawy: sól i pieprz
 - olej lub oliwa do smażenia
 
Przygotowanie:
- pieczarki kroimy w dość drobną kostkę,
 - ser trzemy na tarce o średnich oczkach bądź kroimy na paseczki jak wygodnie,
 - na patelni podsmażamy na oleju posiekaną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki,
 - pieczarki przyprawiamy solą oraz pieprzem, gdy będą usmażone dodajemy śmietanę, całość mieszamy i dusimy kilka minut do momentu aż powstały sos się zredukuje, woda wyparuje, całość nabierze bardzo gęstej konsystencji, farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
 - rozkładamy płat ciasta francuskiego, kroimy wzdłuż na 3 części a następnie na mniejsze prostokąty
 - na środek nakładamy łyżeczkę farszu, kładziemy trochę sera i zaklejamy boki oraz górę ciasta tak aby powstały takie prostokątne pierożki, na koniec brzegi dociskamy ząbkami widelca,
 - pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złocisty kolor, ok 15-20 min
 
Zdjęcia





