Pieczone udka w przyprawie curry z warzywami to bardzo prosty przepis na pyszny jednogarnkowy obiad. Smakowite danie przy minimalnym nakładzie pracy :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na 2-3 porcje:
- 4 nadudzia lub udka z kurczaka
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- masło
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, 4 łyżeczki przyprawy curry
- odrobina startej skórki z cytryny
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- mięso myjemy i osuszamy. Udka przyprawiamy solą oraz pieprzem, nacieramy 2 łyżkami oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę bądź drobno posiekanym czosnkiem, 3 łyżeczkami przyprawy curry oraz skórką z cytryny. ( mięso najlepiej zamarynować na noc dzień wcześniej i odstawiać do lodówki),
- Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, (ziemniaki kroimy w większą kostkę a marchewkę w mniejszą gdyż potrzebuje więcej czasu na upieczenie),
- do miski przekładamy warzywa, dodajemy 2 łyżki oliwy, łyżeczkę curry oraz doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy
- do naczynia żaroodpornego przekładamy kurczaka wraz z ziemniakami i marchewką, skórę na udkach doprawiamy jeszcze solą i pieprzem oraz kładziemy po łyżeczce masła, całość posypujemy odrobiną rozmarynu w miarę uznania,
- kurczaka z warzywami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok godzinę bez przykrycia
[wp_ad_camp_5]
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia