Makaron z łososiem, papryką w sosie śmietanowym

Bardzo prosty i smaczny makaron z wędzonym łososiem, papryką w sosie śmietanowym idealnie sprawdzi się jako szybki obiad lub kolacja. Wyśmienite danie w 20 minut :).

Składniki:

  • 250-300 gram makaronu penne ( u mnie pełnoziarnisty)
  • 150 gram łososia wędzonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok 250 ml śmietany 12%
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek/olej do smażenia
  • opcjonalnie: ser grana padano/ parmezan do posypania

Przygotowanie:

  • cebulę, paprykę i łososia kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy,
  • na patelni na oliwie podsmażamy cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy się zeszkli dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy ok 5 min aż papryka zmięknie,
  • w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu,
  • gdy papryka będzie miękka dodajemy łososia, mieszamy i smażymy ok 2 min, dolewamy śmietanę, mieszamy, dusimy całość 3-4 minuty, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki,
  • gotowy sos mieszamy z ugotowanym, odcedzonym makaronem, najlepiej smakuje z tartym serem grana padano 🙂

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *