Pieczone udka curry z warzywami

Pieczone udka w przyprawie curry z warzywami to bardzo prosty przepis na pyszny jednogarnkowy obiad. Smakowite danie przy minimalnym nakładzie pracy :).

Składniki na 2-3 porcje:

  • 4 nadudzia lub udka z kurczaka
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, 4 łyżeczki przyprawy curry
  • odrobina startej skórki z cytryny

Przygotowanie:

  • mięso myjemy i osuszamy. Udka przyprawiamy solą oraz pieprzem, nacieramy 2 łyżkami oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę bądź drobno posiekanym czosnkiem, 3 łyżeczkami przyprawy curry oraz skórką z cytryny. ( mięso najlepiej zamarynować na noc dzień wcześniej i odstawiać do lodówki),
  • Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, (ziemniaki kroimy w większą kostkę a marchewkę w mniejszą gdyż potrzebuje więcej czasu na upieczenie),
  • do miski przekładamy warzywa, dodajemy 2 łyżki oliwy, łyżeczkę curry oraz doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy
  • do naczynia żaroodpornego przekładamy kurczaka wraz z ziemniakami i marchewką, skórę na udkach doprawiamy jeszcze solą i pieprzem oraz kładziemy po łyżeczce masła, całość posypujemy odrobiną rozmarynu w miarę uznania,
  • kurczaka z warzywami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok godzinę bez przykrycia

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *