Ciasto kolorowa dżdżownica

Ciasto kolorowa dżdżownica to połączenie miękkiego czekoladowego biszkoptu z lekką śmietanową masą i galaretką :). Proste ciasto na każdą okazje. Idealne dla miłośników żelek, robi duże wrażenie nie tylko na dzieciach 🙂

Składniki na biszkopt :

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki

Pozostałe składniki:

  • 300 gram ( 1.5 opakowania) żelków w kształcie robaczków
  • 3 galaretki zielone agrestowe
  • 2 galaretki przeźroczyste
  • 600 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

  • pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
  • zielone galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
  • przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
  • gdy zielone galaretki już ostygną , ubijamy na sztywno śmietanę, następnie cały czas miksując wlewamy pomału nasze galaretki,
  • powstałą masę mieszamy, następnie wylewamy na biszkopt,
  • ciasto wstawiamy na 5-7 min do lodówki aby masa lekko stężała,
  • wyciągamy ciasto, na masę śmietanową układamy żelki w dowolne kombinacje,wzorki i leciutko dociskamy je do masy, wstawiamy do lodówki na ok godzinę aby masa tężała,
  • po tym czasie na ciasto wylewamy tężejącą przeźroczystą galaretkę, całość wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego zastygnięcia i aby żelki zmiękły,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

3 Comments on “Ciasto kolorowa dżdżownica”

    1. ja użyłam galaretek agrestowych bo akurat takie miałam. Może Pani użyć innych smaków 🙂

      Pozdrawiam, Kasia

  1. upiekłam wczoraj na urodziny syna. samo ciasto ok, w zasadzie smakowało. Jednak do dekoracji użyłam żelek Haribo, które są w zasadzie twarde i w efekcie przy krojeniu z pięknego ciasta wyszła bialo-brazowa kupa. Polecam użyć mniejszych zelkow żeby nie musieć ich rozkrajac.

Pozostaw odpowiedź Michal Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *