Ciasto kolorowa dżdżownica

Ciasto kolorowa dżdżownica to połączenie miękkiego czekoladowego biszkoptu z lekką śmietanową masą i galaretką :). Proste ciasto na każdą okazje. Idealne dla miłośników żelek, robi duże wrażenie nie tylko na dzieciach 🙂

Składniki na biszkopt :

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki

Pozostałe składniki:

  • 300 gram ( 1.5 opakowania) żelków w kształcie robaczków
  • 3 galaretki zielone agrestowe
  • 2 galaretki przeźroczyste
  • 600 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

  • pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
  • zielone galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
  • przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
  • gdy zielone galaretki już ostygną , ubijamy na sztywno śmietanę, następnie cały czas miksując wlewamy pomału nasze galaretki,
  • powstałą masę mieszamy, następnie wylewamy na biszkopt,
  • ciasto wstawiamy na 5-7 min do lodówki aby masa lekko stężała,
  • wyciągamy ciasto, na masę śmietanową układamy żelki w dowolne kombinacje,wzorki i leciutko dociskamy je do masy, wstawiamy do lodówki na ok godzinę aby masa tężała,
  • po tym czasie na ciasto wylewamy tężejącą przeźroczystą galaretkę, całość wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego zastygnięcia i aby żelki zmiękły,

Zdjęcia

3 Comments on “Ciasto kolorowa dżdżownica”

    1. ja użyłam galaretek agrestowych bo akurat takie miałam. Może Pani użyć innych smaków 🙂

      Pozdrawiam, Kasia

  1. upiekłam wczoraj na urodziny syna. samo ciasto ok, w zasadzie smakowało. Jednak do dekoracji użyłam żelek Haribo, które są w zasadzie twarde i w efekcie przy krojeniu z pięknego ciasta wyszła bialo-brazowa kupa. Polecam użyć mniejszych zelkow żeby nie musieć ich rozkrajac.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *