Bardzo prosta i przepyszna szarlotka sypana to w moim domu zdecydowany numer 1 wśród szarlotek :). Znika szybciej niż się pojawia :). Warto mieć ten przepis w swoim repertuarze.
Składniki:
- 1,5 kg słodkich jabłek, ( u mnie champion)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 150 gram zimnego lub zmrożonego masła + masło do nasmarowania boków tortownicy
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy, dzielimy na 2 równe porcje
- do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kasze manny i proszek do pieczania, mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki i dzielimy na 3 porcje, ( ja sobie odmierzałam szklanką i przesypywałam do mniejszych miseczek),
- dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem,
- na dno tortownicy wysypujemy i rozprowadzamy równomiernie 1/3 suchych składników, następnie wykładamy połowę tartych jabłek, na jabłka wysypujemy i rozprowadzamy drugą część suchych składników, na warstwę sypką wykładamy drugą połowę jabłek, na jabłka wysypujemy 3 część suchych składników. Na ostatnią warstwę na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki dobrze schłodzone masło i równomiernie rozprowadzamy po całości,
- gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok godzinę, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia,
Zdjęcia




Szybkie, proste i oczywiście pyyyyszne! Zdecydowanie polecam 🙂 Czekam na więcej takich perełek 😉
Dzięki :***
Robiłam kilka wersji tego ciasta zawsze jest przepyszne zapraszam na blog
Jablka wyciskamy z soku czy dajemy takie mokre?
wszystko zależy od rodzaju jabłek. Moje nie puściły dużo soku podczas tarcia więc ich nie odciskałam. Jeśli Pani jabłka puściły dużo soku polecałabym odlać sok.