Racuchy drożdżowe z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami to świetny pomysł na banalnie prosty obiad, deser czy kolację. W sam raz dla łasuchów małych i dużych :). Racuszki z tego przepisu zawsze wychodzą puszyste i od lat zajada się nimi cała moja rodzina.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki  pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 3 duże jabłka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy sól,
  • Pośrodku mąki robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na ok 10 min,
  • Następnie dodajemy jajko, szklankę mleka i całość dokładnie mieszamy,
  • Do wymieszanego ciasta dodajemy drobno skrojone jabłka i całość mieszamy,
  • miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 min do wyrośnięcia
  • Gdy ciasto wyrośnie smażymy ( nakładając łyżką ) na patelni, na rozgrzanym oleju na złocisty kolor,
  • podajemy posypane cukrem pudrem

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *