Szarlotka sypana

Bardzo prosta i przepyszna szarlotka sypana to w moim domu zdecydowany numer 1 wśród szarlotek :). Znika szybciej niż się pojawia :). Warto mieć ten przepis w swoim repertuarze.

Składniki:

  • 1,5 kg słodkich jabłek, ( u mnie champion)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 150 gram zimnego lub zmrożonego masła + masło do nasmarowania boków tortownicy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy, dzielimy na 2 równe porcje
  • do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kasze manny i proszek do pieczania, mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki i dzielimy na 3 porcje, ( ja sobie odmierzałam szklanką i przesypywałam do mniejszych miseczek),
  • dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem,
  • na dno tortownicy wysypujemy i rozprowadzamy równomiernie 1/3 suchych składników, następnie wykładamy połowę tartych jabłek, na jabłka wysypujemy i rozprowadzamy drugą część suchych składników, na warstwę sypką wykładamy drugą połowę jabłek, na jabłka wysypujemy 3 część suchych składników. Na ostatnią warstwę na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki dobrze schłodzone masło i równomiernie rozprowadzamy po całości,
  • gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok godzinę, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

7 Comments on “Szarlotka sypana”

    1. wszystko zależy od rodzaju jabłek. Moje nie puściły dużo soku podczas tarcia więc ich nie odciskałam. Jeśli Pani jabłka puściły dużo soku polecałabym odlać sok.

  1. Dzień dobry, jeśli chcę zrobić na zwykłą blaszkę prostokątną to czy ilość składników jest wystarczająca ?

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *