Sycąca, przepyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to danie idealne dla osób lubiących treściwie zjeść :). Łatwa w przygotowaniu, z prostymi składnikami, zawsze wzbudza zachwyt wśród gości.
Składniki na zapiekankę:
- 1 kg ziemniaków
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do ziemniaków
- 100 gram startego sera ( u mnie gouda)
Składniki na sos beszamelowy:
- 750 ml ciepłego mleka
- 1/4 kostki masła ( 50 gram)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 gram startego żółtego sera
- sól, pieprz ( opcjonalnie trochę gałki muszkatołowej)
Przygotowanie:
- obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie następnie odstawiamy do ostygnięcia,
- cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do mięsa mielonego, usmażone mięso ściągamy z gazu,
- w garnku/rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy do połączenia się składników następnie wlewamy ciepłe mleko mieszając doprowadzamy do wrzenia ( gdyby sos był za rzadki można dosypać trochę mąki), do sosu wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji,
- przestygłe ziemniaki kroimy w średniej grubości plasterki
- dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, na dnie układamy połowę ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków, wykładamy i rozprowadzamy połowę mięsa mielonego, następnie wylewamy połowę sosu beszamelowego,
- układamy drugą warstwę ziemniaków, przyprawiamy, wykładamy mięso i polewamy resztą sosu, na wierzchu rozprowadzamy starty ser i wstawiamy do nagrzanego piekarnika bez przykrycia na ok 30-40 min do zapieczenia,
Zdjęcia
To na pewno musi być pyszne.. 🙂