Banalnie proste trzyskładnikowe ciasto które wymyśliłam na poczekaniu gdy naszła mnie ochota na coś słodkiego :). Idealne dla leniwych i zapracowanych łasuchów. Puszyste gofry i delikatna śmietanowo-galaretkowa pianka, wypróbujcie koniecznie !.
Składniki:
- 500 gram gofrów- dwa opakowania po 250 gram ( można gofry zrobić samemu 🙂 )
- 3 galaretki, u mnie wiśniowe, mogą być o dowolnym smaku
- 660 ml śmietany 30 % u mnie dwa opakowania po 330 ml
- opcjonalnie cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Przygotowanie:
- galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do osygnięcia,
- na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wykładamy pierwszą warstwę gofrów,
- śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany dodajemy wystudzone galaretki, dokładnie mieszamy/miksujemy i dość szybko wykładamy i rozprowadzamy po gofrach ( masa szybko tężeje),
- na masę śmietanową wykładamy drugą warstwę gofrów lekko dociskając je do tężejącej masy,
- gotowe ciasto wstawiamy na ok 2-3 godziny do całkowitego stężenia, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem,
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/02/86264186_132881697943810_4124713667105128448_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/02/86177332_267811070856418_8210391729371611136_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/02/g-5.jpg?resize=735%2C558&ssl=1)