Ciasto Ananasowiec

Delikatne, aksamitne w smaku ciasto ananasowiec to istny raj dla wszystkich łasuchów i miłośników kokosa. Przepyszne ciasto na każdą okazję.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka L
  • 1 szklanka cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto kokosowe:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 białka
  • 100 gram wiórek kokosowych

Pozostałe składniki:

  • 1 puszka ananasów
  • 1 szklanka soku z puszki ananasów
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek cukru
  • 50 gram wiórek kokosowych
  • 250 gram masła ( u mnie 125 gram margaryny i 125 gram masła)
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe

Przygotowanie:

  • pieczenie biszkoptu: całe jajka ubijamy mikserem z cukrem, do ubitych jajek dodajemy powoli olej oraz gorącą wodę. Na koniec dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w 180 stopniach ok 30-35 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • pieczenie ciasta kokosowego: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, na samym końcu wiórki kokosowe. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w 180 stopniach ok 25-30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • przygotowanie kremu: do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy budynie oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Pozostałą wodę wraz sokiem ananasowym i cukrem zagotowujemy, do gotującego się soku dodajemy (przemieszaną przed wlaniem) masę budyniowo-jajeczną, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnie, wyłączamy gaz i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch, następnie miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Do gotowej masy dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i dokładnie mieszamy,
  • składanie ciasta: na spód blachy kładziemy biszkopt, na biszkopt wykładamy połowę masy ananasowej, na masę wykładamy ciasto kokosowe i na nim rozprowadzamy resztę masy ananasowej,
  • 50 gram wiórek kokosowych prażymy na suchej patelni, następnie posypujemy wierzch ciasta,
  • gotowego ananasowca wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby ciasto stężało

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *