Zapiekanki z ciasta francuskiego w stylu włoskim

Zapiekanki z ciasta francuskiego w stylu włoskim to prosty i smaczny przepis na szybką kolację bądź przystawkę. Smakują wyśmienicie lekko skropione oliwą z oliwek lub podane z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 150 gram mozzarelli ( u mnie 1 i 1/2 kulki)
  • dwie garści pomidorków koktajlowych lub papryczkowych
  • 1 opakowanie szynki ulubionej dojrzewającej ( u mnie prosciutto)
  • świeże listki bazylii
  • sos pomidorowy/ketchup do posmarowania ciasta francuskiego
  • opcjonalnie oliwa z oliwek do skropienia gotowych zapiekanek

Przygotowanie:

  • mozzarellę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach,
  • pomidorki przekrawamy na pół, rozdrabniamy plastry szynki na mniejsze kawałki,
  • rozwinięty rulon ciasta francuskiego kroimy na prostokąty, smarujemy sosem pomidorowym/ketchupem,
  • układamy mozzarellę, pomidorki, szynkę oraz liście bazylii,
  • gotowe zapiekanki wkładamy do nagrzanego piekarnika do zapieczenia,
  • przed podaniem skrapiamy oliwą,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *