Zapiekanki z ciasta francuskiego w stylu włoskim to prosty i smaczny przepis na szybką kolację bądź przystawkę. Smakują wyśmienicie lekko skropione oliwą z oliwek lub podane z sosem czosnkowym.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 rulon ciasta francuskiego
- 150 gram mozzarelli ( u mnie 1 i 1/2 kulki)
- dwie garści pomidorków koktajlowych lub papryczkowych
- 1 opakowanie szynki ulubionej dojrzewającej ( u mnie prosciutto)
- świeże listki bazylii
- sos pomidorowy/ketchup do posmarowania ciasta francuskiego
- opcjonalnie oliwa z oliwek do skropienia gotowych zapiekanek
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- mozzarellę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach,
- pomidorki przekrawamy na pół, rozdrabniamy plastry szynki na mniejsze kawałki,
- rozwinięty rulon ciasta francuskiego kroimy na prostokąty, smarujemy sosem pomidorowym/ketchupem,
- układamy mozzarellę, pomidorki, szynkę oraz liście bazylii,
- gotowe zapiekanki wkładamy do nagrzanego piekarnika do zapieczenia,
- przed podaniem skrapiamy oliwą,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Jak dlugo zapiekamy?
tyle aż się zrumienią ładnie. Ja piekę na przysłowiowe „oko” 🙂