Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Delikatna w smaku warstwowa sałatka z tuńczykiem idealnie sprawdzi się jako świetna imprezowa przystawka bądź kolacja. Prosta w przygotowaniu, zachwyci gości i domowników :).

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 4 jajka
  • 3 większe ogórki kiszone
  • 5-6 łyżek majonezu
  • 250 gram sera żółtego w kawałku, u mnie gouda

Przygotowanie:

  • jajka gotujemy na twardo, ostudzone łupimy i kroimy w kostkę,
  • paprykę, ogórki kiszone oraz ser żółty kroimy w drobną kostkę,
  • na dno miski wykładamy ogórki kiszone, na ogórki układamy ser, po serze żółtym rozprowadzamy połowę majonezu ok 3 łyżki,
  • następnie wykładamy czerwoną paprykę, ( możemy zostawić odrobinę do przyozdobienia sałatki),
  • na czerwoną paprykę wykładamy odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka, na tuńczyka wykładamy odsączoną kukurydzę,
  • na kukurydzę układamy warstwę jajek, smarujemy pozostałym majonezem, możemy udekorować wierzch posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, lub papryką. wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *