Ciasto z maślanką, owocami i kruszonką

Delikatne, przepyszne ciasto z dodatkiem maślanki, owoców i kruszonką przypomina w swoim smaku ciasto drożdżowe. Idealne do ciepłego mleka lub kakao. Smaki dzieciństwa 🙂

Składniki na ciasto:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 litra maślanki naturalnej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 3-4 duże jabłka ( mogą być inne owoce sezonowe)

Składniki na kruszonkę :

  • 100 gram masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki

Przygotowanie:

  • do miski przekładamy składniki na kruszonkę, zagniatamy ją w kulkę ciasta,
  • w misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo maślankę, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia,
  • gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 40×26 cm,
  • na wierzch ciasta wykładamy owoce, odrywamy i rozprowadzamy kruszonkę na wierzchu ciasta,
  • gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na ok godzinę i pieczemy w temperaturze 200 stopni do suchego patyczka.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *