Delikatne, przepyszne ciasto z dodatkiem maślanki, owoców i kruszonką przypomina w swoim smaku ciasto drożdżowe. Idealne do ciepłego mleka lub kakao. Smaki dzieciństwa 🙂
Składniki na ciasto:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1/2 litra maślanki naturalnej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 szklanka oleju
- 3-4 duże jabłka ( mogą być inne owoce sezonowe)
Składniki na kruszonkę :
- 100 gram masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
Przygotowanie:
- do miski przekładamy składniki na kruszonkę, zagniatamy ją w kulkę ciasta,
- w misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo maślankę, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia,
- gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 40×26 cm,
- na wierzch ciasta wykładamy owoce, odrywamy i rozprowadzamy kruszonkę na wierzchu ciasta,
- gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na ok godzinę i pieczemy w temperaturze 200 stopni do suchego patyczka.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/02/86840878_193059965240653_1272628415014371328_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/02/87024231_193963095023864_830673879369252864_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/02/87379422_195594948515831_1585450232009719808_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/02/87391873_199307244611501_8392059427129131008_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/02/87429602_185586092756936_2871631034074529792_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/02/87044433_740224219837191_3160384266659954688_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)