Delikatne, przepyszne ciasto z dodatkiem maślanki, owoców i kruszonką przypomina w swoim smaku ciasto drożdżowe. Idealne do ciepłego mleka lub kakao. Smaki dzieciństwa 🙂
Składniki na ciasto:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1/2 litra maślanki naturalnej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 szklanka oleju
- 3-4 duże jabłka ( mogą być inne owoce sezonowe)
Składniki na kruszonkę :
- 100 gram masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
Przygotowanie:
- do miski przekładamy składniki na kruszonkę, zagniatamy ją w kulkę ciasta,
- w misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo maślankę, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia,
- gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 40×26 cm,
- na wierzch ciasta wykładamy owoce, odrywamy i rozprowadzamy kruszonkę na wierzchu ciasta,
- gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na ok godzinę i pieczemy w temperaturze 200 stopni do suchego patyczka.
Zdjęcia