Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

Banalnie prosty i treściwy obiad, idealny dla fanów dań z makaronem. Delikatna pierś z kurczaka w połączeniu ze świeżym szpinakiem i kremowym sosem śmietanowym.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok 350 gram makaronu, mogą być rurki lub świderki
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml śmietany 12 lub 18%
  • ser grana padano do posypania
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

  • pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ulubioną przyprawą do kurczaka,
  • cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
  • na patelni na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli dodajemy kurczaka,
  • gdy kurczak się usmaży dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok 2-3 minuty,
  • następnie dodajemy szpinak, dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 2-3 minuty
  • w międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy
  • ugotowany makaron łączymy z sosem, całość dokładnie mieszamy, podajemy ze startym serem,

Zdjęcia

One Comment on “Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *