Banalnie prosty i treściwy obiad, idealny dla fanów dań z makaronem. Delikatna pierś z kurczaka w połączeniu ze świeżym szpinakiem i kremowym sosem śmietanowym.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- ok 350 gram makaronu, mogą być rurki lub świderki
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml śmietany 12 lub 18%
- ser grana padano do posypania
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ulubioną przyprawą do kurczaka,
- cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
- na patelni na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli dodajemy kurczaka,
- gdy kurczak się usmaży dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok 2-3 minuty,
- następnie dodajemy szpinak, dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 2-3 minuty
- w międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy
- ugotowany makaron łączymy z sosem, całość dokładnie mieszamy, podajemy ze startym serem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Wygląda naprawdę pysznie. Myślę, że uda mi się to przygotować w środę, bo na dzisiaj i jutro mam już plany obiadowe 🙂