Ciasto Shrek

Ciasto shrek to pyszne ciasto na biszkopcie z delicjami i galaretką. Niezła gratka dla miłośników lekkich wypieków z galaretką. Efektowne ciasto na co dzień i od święta :).

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (130 gram)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej (140 gram)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 900 ml zielonego soku Kubuś lub Pysio
  • ok 370 gram ciastek delicji
  • 3 galaretki agrestowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

  • upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • ok 750 ml soku wlewamy do garnka/rondla i gotujemy, w pozostałym Kubisiu/Pysiu mieszamy budynie i wlewamy mieszając do gotującego się soku, całość zagotowujemy i ściągamy z gazu, następnie dodajemy jedną galaretkę agrestową i mieszamy aż się rozpuści,
  • Gorący owocowy budyń wylewamy na ostudzony biszkopt, na wierzchu układamy ciastka delicje (czekoladą do góry ) i odstawiamy ciasto do przestygnięcia , możemy wstawić do lodówki,
  • w 200 ml gorącej wody rozpuszczamy cytrynową galaretkę i odstawiamy ją do całkowitego ostygnięcia,
  • ubijamy śmietanę, gdy się ubiję dodajemy zimną galaretkę, dokładnie miksujemy, wylewamy i rozprowadzamy masę po delicjach, ciasto wstawiamy do lodówki aby masa śmietanowa zastygła,
  • w 3 szklankach gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe i odstawiamy do ostygnięcia,
  • gdy masa śmietanowa zastygnie, wylewamy na nią tężejące agrestowe galaretki, gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *