Krewetki argentyńskie w sosie z białym winem

Pyszne krewetki argentyńskie w sosie z białym winem, z nutą czosnku i aromatyczną zieleniną przypadną do gustu wielbicielom owoców morza. 🙂

Składniki:

  • 270 gram krewetek argentyńskich
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, papryka ostra

Przygotowanie:

  • krewetki rozmrażamy i przepłukujemy wodą na sitku,
  • na patelnię wlewamy oliwę lub olej, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek,
  • gdy cebula się zarumieni wlewamy wino, doprawiamy solą i pieprzem,
  • odparowujemy wino, następnie dodajemy na patelnię łyżkę masła, musztardę, koperek oraz natkę pietruszki, doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy
  • następnie do powstałego sosu dodajemy krewetki argentyńskie, lekko mieszamy, całość gotujemy 3-4 minuty lekko mieszając, ( nie przekręcamy krewetek na patelni, będą wtedy gumiaste),
  • gotowe danie podajemy w miseczce ze świeżym pieczywem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *