Bardzo prosty i smaczny pomysł na szybką kolację lub imprezową przekąskę. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy stworzyć z tego co mamy akurat w swojej lodówce :). Świetnie smakują zarówno z ketchupem jak i domowym sosem czosnkowym.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 rulon ciasta francuskiego
- sos pomidorowy lub ketchup do posmarowania ciasta
- ok 150-170 gram sera żółtego u mnie 100 gram sera mozzarella ( kulka) i ok 60 gram sera żółtego gouda
- ulubione dodatki : u mnie szynka, papryka, cebula,
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania ślimaczków
- przyprawy : bazylia, zioła prowansalskie, oregano
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- rozwinięty rulon z ciasta francuskiego smarujemy ketchupem lub ulubionym sosem pomidorowym i posypujemy ziołami prowansalskimi,oregano i bazylią,
- na wierzch układamy pokrojony/starty ser i nasze dodatki następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu,
- zawinięte ciasto wkładamy na ok 1-2 h do lodówki, następnie schłodzone kroimy w ok 2 cm plastry i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu aż ładnie się zarumienią,
- gotowe ślimaczki podajemy z sosem czosnkowym https://kasiawgarach.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/ lub ketchupem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia