Pyzy z mięsem

Łatwe w przygotowaniu, pyszne pyzy z mięsem. Świetny przepis na wykorzystanie mięsa pozostałego z ugotowanego rosołu. Dobrze smakują świeżo po ugotowaniu polane okrasą z cebulką jak i na drugi dzień, przekrojone na pół i odsmażone na patelni 🙂

Składniki:

  • ok 400 gram obranego mięsa z rosołu u mnie ze skrzydła indyka i 5 skrzydełek kury,
  • ok 600 gram ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • ok 1 szklanka mąki pszennej, 120 gram, ja użyłam pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie przeciskamy do miski przez praskę,
  • cebulę kroimy i podsmażamy na patelni,
  • obrane z kości mięso rozdrabniamy w blenderze lub mielimy przez maszynkę, dodajemy przesmażoną cebulkę i doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem,
  • do miski z ziemniakami wbijamy jajko, dodajemy trochę soli, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagniatamy na jednolite ciasto,
  • z mięsnego farszu formujemy ok 16 kulek w zależności od tego jakiej wielkości chcemy pyzy,
  • w garnku zagotowujemy osolona wodę z odrobiną oleju,
  • na stolnicy z przygotowanego ciasta robię wałek i dzielę go na 16 równych części,
  • kawałki ciasta rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy na środek kulkę z farszu i oblepiamy szczelnie mięso, formując kulki,
  • gotowe pyzy wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch,
  • ugotowane pyzy wykładamy na durszlak i przelewamy ciepłą wodą i od razu podajemy z ulubioną okrasą lub śmietaną, w zależności od wielkości garnka możemy gotować pyzy partiami, ja gotowałam dwoma partiami po 8 pyz, u mnie pyzy podawane były z cebulką podsmażaną na smalcu,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

3 Comments on “Pyzy z mięsem”

  1. To nie pyzy tylko knedle. W moim domu pyzy są robione z ziemniaków surowych plus ziemniaki gotowane. Knedle robi się z ziemniaków gotowanych .

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *