Babka jogurtowa

Delikatna i mięciutka babka jogurtowa to pyszny deser na każdą okazję. Jest wilgotna, idealnie smakuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Możemy podawać ją obsypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem/polewą czekoladową. Babka jogurtowa jest prosta i szybka w przygotowaniu :).

Składniki:

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń o dowolnym smaku u mnie czekoladowy, możemy użyć śmietankowego lub waniliowego,
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju

Przygotowanie:

  • Całe jajka ubijamy do momentu aż zwiększą swoją objętość i zbieleją, dodajemy cukier i cukier wanilinowy,
  • następnie cały czas miksując dodajemy olej oraz jogurt naturalny,
  • na koniec partiami dodajemy przesianą mąkę wraz z budyniem i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką,
  • gotowe ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowaną masłem i obsypaną kaszą manną,
  • babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy ok 50 min do suchego patyczka,
  • upieczoną, przestudzoną ale jeszcze lekko ciepłą babkę przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem/polewą czekoladową,

Zdjęcia

2 Comments on “Babka jogurtowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *