Polędwiczka z indyka duszona z marchewką i groszkiem to bardzo łatwy przepis na dość szybki obiad lub kolacje. Proste, łatwo dostępne składniki które większość z nas posiada w swojej kuchni :). Polędwiczkę z indyka możemy zamienić na pierś lub polędwiczki z kurczaka. Gotowe danie świetnie smakuje podane z ugotowanym ryżem lub kaszą.
Składniki:
- 1 polędwiczka z indyka u mnie ok 500 gram
 - 1 większa cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - mieszanka mrożonego groszku i marchewki ok 450 gram
 - 3 liście laurowe
 - 4-5 ziarenek ziela angielskiego
 - 250 ml śmietany 12 lub 18 %
 - ok pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia mięsa
 - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie ostra papryka w zależności od upodobań 🙂
 - olej do smażenia,
 
Przygotowanie:
- polędwiczkę z indyka kroimy w dość cienkie plasterki, oprószamy je solą, pieprzem i papryką, gotowe mięso obtaczamy w mące i przesmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni, następnie przekładamy do garnka,
 - na pozostałym oleju podsmażamy pokrojona w drobną kostkę cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebulka ładnie się zeszkli przekładamy ją do garnka z mięsem,
 - mięso zalewamy ok 1 szklanką wody, tak aby woda przykryła mięso, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, mięso dusimy pod przykryciem ok 20 min co jakiś czas mieszając,
 - po tym czasie do mięsa dodajemy mieszankę mrożonej marchewki i groszku, mieszamy, całość dusimy razem około 10 min,
 - śmietanę przekładamy do miski, dodajemy do niej 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie z sobą mieszam i przelewam do mięsa, dokładnie całość mieszam i gotuję jeszcze razem kilka minut,
 - gotowe danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z ugotowanym ryżem lub kaszą,
 
Zdjęcia







                    
                    
                    
Mniamm..proste-zapomniane danie a jakże pyszne!