Ruskie pierożańce to danie z bardzo prostych składników które często posiadamy w domu. Przepis na nie znalazłam w bardzo starej gazecie :). Świetnie smakują podane z zimnym kefirem, ostrzejszym sosem lub surówką. Bardzo ciekawe danie które zaskoczyło domowników :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na farsz:
- 1/2 kg ziemniaków
- 300 gram twarogu
- 1 duża cebula
- olej/smalec do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka sody oczyszczonej
- ok 1 szklanka wody
- większa szczypta soli
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowujemy farsz: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, ( ja użyłam smalcu ze względu na lepszy smak, można przesmażyć na oleju ). Do miski przeciskamy przez praskę ziemniaki, dodajemy cebulkę, twaróg. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz możemy sobie przygotować od razu lub nawet dzień wcześniej i przechować w lodówce.
- Ciasto: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i sodę, dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając przegotowaną lekko ciepłą wodę. Gotowe ciasto na stolnicy podsypanej mąką lekko rozwałkowujemy a następnie szklanką wycinamy krążki,
- powstałe krążki rozwałkowujemy na cienkie koła, na środek nakładamy porcję/kulkę ruskiego farszu, zawijamy brzegi tworząc placuszki,
- Pierożańce smażymy na patelni na rozgrzanym oleju pod przykryciem na małym gazie z obu stron na złoty kolor tak aby ładnie się wysmażyły i ciasto nie było w środku surowe,
- gotowe placki możemy podać z kefirem, ostrzejszym sosem lub surówką,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia