Pierś z kurczaka w zalewie smażona

Pierś z kurczaka z zalewy po usmażeniu jest mięciutka i aromatyczna. Pyszna odmiana od tradycyjnego kotleta. Mojej rodzinie najlepiej smakuje podana z ugotowanymi ziemniakami i surówką :). Pierś z kurczaka możemy zamienić na schab i zamiast ziół do drobiu dodać majeranek. Proporcje zalewy również możemy sobie zwiększyć w zależności od ilości mięsa.

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół do drobiu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • 3 łyżki oleju/oliwy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości),
  • kotlety oprószamy z obu stron solą i pieprzem, następnie przekładamy do szerszego garnka,
  • do rondelka przekładamy wszystkie składniki do zalewy/marynaty; ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mąkę ziemniaczaną, jajka, musztardę, ketchup, zioła do drobiu, olej, większą szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji,
  • zalewamy marynatą piersi z kurczaka, lekko musimy ją przemieszać tak aby były pokryte nią po obu stronach, przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej ale moje spędziły w lodówce ok 4 h i też były pyszne :),
  • gotowe kotlety smażymy na gorącym oleju z obydwu stron na złocisty kolor,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *