Wśród wielu wersji szarlotek ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. Moja mama piekła tą szarlotkę na roczne święta. Szarlotka królewska to pyszne połączenie puszystego biszkoptu, masy jabłkowej z galaretką oraz kremowej masy maślanej z serkami homogenizowanymi i dodatkiem mleka w proszku. Po prostu palce lizać ! 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (130 gram)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki pszennej (140 gram)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- ok 1,5 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 250 gram margaryny lub masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 2 serki homogenizowane ( u mnie danio każdy po 140 gram)
- 50 gram mlecznej czekolady
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- jabłka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki/kostkę i przesmażamy wraz z cynamonem, przesmażone jabłka ściągamy z gazu, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
- ciepłe jabłka rozprowadzamy po wystudzonym biszkopcie i wstawiamy do lodówki,
- masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy stopniowo na przemian mleko w proszku i serki homogenizowane ( serki muszą być w temperaturze pokojowej, tak jak masło aby masa się nie zważyła !),
- gotową masę rozprowadzamy po jabłkach i wstawiamy do lodówki na kilka godzin,
- przed podaniem ciasto posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia