Amerykańskie ciasto na pizze

Pyszne, puszyste amerykańskie ciasto na pizzę. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku :). Są fani cienkiego włoskiego ciasta na pizzę jak i puszystego amerykańskiego, ja zaliczam się do jednego i drugiego grona :). Dziś chcę Wam pokazać przepis który ja bardzo lubię i który często serwuje swoim najbliższym.

Składniki na 2 spody o średnicy 24 cm:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • ok 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oliwy/oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól

Przygotowanie:

  • do miski wkruszamy drożdże dodajemy cukier, trochę ciepłego mleka i odstawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia,
  • do podrośniętych drożdży wbijamy jajko, dodajemy mąkę i stopniowo wyrabiając ciepłe mleko, pod koniec wyrabiania dodajemy olej/oliwę,
  • wyrobione/ gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 min do wyrośnięcia,
  • wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół, jedną połówkę rozprowadziłam po nasmarowanej oliwą dnie formy od tortownicy, posmarowałam sosem pomidorowym, wyłożyłam dodatki i zostawiałam jeszcze na ok 5-10 min aby ciasto lekko podrosło,
  • pizzę wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam do momentu aż ser się rozpuścił, dodatki ładnie się zrumieniły i ciasto od spodu było lekko zarumienione, ok 20 min.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *