Szarlotka Królewska

Wśród wielu wersji szarlotek ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. Moja mama piekła tą szarlotkę na roczne święta. Szarlotka królewska to pyszne połączenie puszystego biszkoptu, masy jabłkowej z galaretką oraz kremowej masy maślanej z serkami homogenizowanymi i dodatkiem mleka w proszku. Po prostu palce lizać ! 🙂

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (130 gram)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej (140 gram)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • ok 1,5 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 250 gram margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 2 serki homogenizowane ( u mnie danio każdy po 140 gram)
  • 50 gram mlecznej czekolady

Przygotowanie:

  • upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • jabłka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki/kostkę i przesmażamy wraz z cynamonem, przesmażone jabłka ściągamy z gazu, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
  • ciepłe jabłka rozprowadzamy po wystudzonym biszkopcie i wstawiamy do lodówki,
  • masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy stopniowo na przemian mleko w proszku i serki homogenizowane ( serki muszą być w temperaturze pokojowej, tak jak masło aby masa się nie zważyła !),
  • gotową masę rozprowadzamy po jabłkach i wstawiamy do lodówki na kilka godzin,
  • przed podaniem ciasto posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *