Pulpety rybne w sosie śmietanowo-musztardowym

Pulpety w rybne w sosie śmietanowo-musztardowym to bardzo smaczne połączenie kremowego sosu z lekko ostrą nutą musztardy. Smaczny obiad dla całej rodziny, dobrze smakują podane z ugotowanymi ziemniakami jak i kaszą. Pulpety rybne zawsze podaję w towarzystwie tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty :).

Składniki:

  • 500 gram filetów rybnych, u mnie kostka z mintaja
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 mniejsza bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
  • 1000- 1200 ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki musztardy w zależności od upodobania
  • 1 łyżka mąki
  • trochę świeżego lub suszonego koperku

Przygotowanie:

  • rozmrożone osuszone filety rybne rozdrabniamy w blenderze lub mielimy przez maszynkę, następnie przekładamy do miski,
  • do ryby dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę w mleku, zmieloną lub posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz pieprz następnie wyrabiamy pulpety,
  • zagotowujemy rosół/bulion
  • wyrobione pulpety obtaczamy w mące i przekładamy do gorącego rosołu, ( możemy rozdzielić sobie pulpety i ugotować na dwie partie tak aby się nie rozwaliły podczas gotowania,)
  • pulpety gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 12 minut co jakiś czas mieszając , po tym czasie odcedzamy je i wyciągamy na talerz,
  • pozostały rosół przecedzamy przez sitko aby był bardziej klarowny
  • na dno garnka po rosole wrzucamy łyżkę masła, gdy się rozpuści na małym ogniu dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy do połączenia się, następnie cały czas mieszając dodajemy przecedzony rosół, mieszając zagotowujemy, dodajemy śmietanę, zagotowujemy i dodajemy musztardę do smaku i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem,
  • do gotowego sosu przekładamy wcześniej ugotowane pulpety, delikatnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę aby pulpety nabrały temperatury od sosu,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *