Pulpety w rybne w sosie śmietanowo-musztardowym to bardzo smaczne połączenie kremowego sosu z lekko ostrą nutą musztardy. Smaczny obiad dla całej rodziny, dobrze smakują podane z ugotowanymi ziemniakami jak i kaszą. Pulpety rybne zawsze podaję w towarzystwie tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty :).
Składniki:
- 500 gram filetów rybnych, u mnie kostka z mintaja
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 mniejsza bułka
- mleko do namoczenia bułki
- 4 łyżki bułki tartej
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
- 1000- 1200 ml rosołu lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 250 ml śmietany 30%
- 3-4 łyżki musztardy w zależności od upodobania
- 1 łyżka mąki
- trochę świeżego lub suszonego koperku
Przygotowanie:
- rozmrożone osuszone filety rybne rozdrabniamy w blenderze lub mielimy przez maszynkę, następnie przekładamy do miski,
- do ryby dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę w mleku, zmieloną lub posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz pieprz następnie wyrabiamy pulpety,
- zagotowujemy rosół/bulion
- wyrobione pulpety obtaczamy w mące i przekładamy do gorącego rosołu, ( możemy rozdzielić sobie pulpety i ugotować na dwie partie tak aby się nie rozwaliły podczas gotowania,)
- pulpety gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 12 minut co jakiś czas mieszając , po tym czasie odcedzamy je i wyciągamy na talerz,
- pozostały rosół przecedzamy przez sitko aby był bardziej klarowny
- na dno garnka po rosole wrzucamy łyżkę masła, gdy się rozpuści na małym ogniu dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy do połączenia się, następnie cały czas mieszając dodajemy przecedzony rosół, mieszając zagotowujemy, dodajemy śmietanę, zagotowujemy i dodajemy musztardę do smaku i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem,
- do gotowego sosu przekładamy wcześniej ugotowane pulpety, delikatnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę aby pulpety nabrały temperatury od sosu,
Zdjęcia