Ciasto bananowe to pyszne połączenie miękkiego biszkoptu z bananową masą i delikatnym kremem śmietankowo-galaretkowym. Wyśmienite ciasto na każdą okazję, proste w przygotowaniu. Raj dla wielbicieli bananów :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka L
- 120 gram cukru, ok 3/4 szklanki
- 120 gram mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 1 litr nektaru bananowego
- 3 budynie śmietankowe
- 150 gram masła/margaryny
- 5 dużych bananów
- 500 ml śmietany 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 połówka cytryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 120 ml wody
- kakao do oprószenia ciasta
- cukier puder 1 łyżeczka do ponczu i 1-2 łyżki do śmietany
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, przestygnięty biszkopt wyciągamy z formy, delikatnie skrajamy przypieczoną wierzchnią „skórkę” po to aby masa lepiej przystawała do ciasta, następnie biszkopt ponownie umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem,
- do kubka/szklanki wlewamy 120 ml wody, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę cukru pudru, dokładnie mieszamy i tak przygotowanym ponczem lekko nasączamy pędzelkiem biszkopt,
- do garnka wlewamy 700 ml nektaru bananowego oraz dodajemy masło, zagotowujemy. W pozostałym nektarze rozpuszczamy i mieszamy budynie następnie wlewamy do gotującego się soku cały czas mieszając, zagotowany gęsty budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
- obrane banany przekrawamy na pół i skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny,
- po biszkopcie rozprowadzamy ok 4 łyżki masy budyniowej, następnie układamy banany i wykładamy i rozprowadzamy po bananach resztę budyniu tak aby zostały ładnie przykryte, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i zastygnięcia,
- w 200 ml gorącej wody rozpuszczamy cytrynową galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia, galaretka ma być chłodna ale nie tężejąca,
- śmietanę z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy do niej przestudzoną galaretkę, miksujemy chwilę do połączenia się składników,
- tak przygotowaną masę wykładamy i rozprowadzamy po zastygłym budyniu, ciasto oprószamy gorzkim kakao i wstawiamy na całą noc do lodówki do stężenia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Czy dodać cukier? Budynie są bez cukru?
nie ma takiej potrzeby gdyż nektar bananowy sam w sonbie jest słodki. chyba że lubi Pani bardzo słodkie wtedy można sobie dosłodzić. Moje budynie były bez cukru.