Racuchy na kefirze

Racuchy na kefirze to bardzo prosty i smaczny pomysł na tani obiad czy podwieczorek. Możemy zrobić je z dodatkiem jabłek lub bananów. Oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie i bardzo szybko znikają z talerza :). Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci.

Składniki:

  • ok 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 500 ml kefiru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki sody
  • owoce: jabłka lub banany, u mnie 2 większe jabłka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • jajka mieszamy bądź miksujemy z kefirem i cukrem,
  • do masy mieszając wsypujemy sodę i tyle mąki aby ciasto było gęste,
  • do ciasta/masy dodajemy pokrojone wcześniej owoce i dokładnie mieszamy,
  • racuchy smażymy na rozgrzanej patelni z dość sporą ilością oleju na złocisty kolor z obydwu stron,
  • gotowe placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu,
  • racuchy podajemy oprószone cukrem pudrem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *