Kokosanki

Kokosanki to smak mojego dzieciństwa :). Robię je zawsze gdy zostają mi białka po innych wypiekach gdzie zużywam żółtka. Biszkopt z samych białek jest bardziej zbity i gąbczasty przez co idealnie nam pasuje gdyż nie będzie za mocno chłonął polewy. Biszkopt z dodatkiem żółtek byłby za puszysty, za bardzo chłonąłby polewę przez co mielibyśmy bardziej gniotki niż kokosanki :).

Składniki na biszkopt:

  • 4 białka z jaj L
  • 3/4 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki pszennej tortowej ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 2/3 kostki margaryny lub ok 170 gram masła, ja użyłam margaryny
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 8 czubatych łyżek cukru
  • 2 łyżki wody
  • ok 150-160 gram wiórek kokosowych

Przygotowanie:

  • Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy szpatułką i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 28×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, przestygnięty biszkopt wyciągamy z formy i kroimy na paski/prostokąty,
  • do rondelka przekładamy margarynę, kakao,wodę i cukier, przygrzewamy na gazie mieszając do momentu rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników do powstania jednolitej masy,
  • do miski lub na talerz przesypujemy wiórki kokosowe,
  • paski biszkoptu moczymy w gorącej polewie a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych i odstawiamy do zastygnięcia na tackę/talerz a później przekładamy do pojemnika,
  • UWAGA: polewa szybko gęstnieje, więc trzeba kokosanki robić dość sprawnie :), mniej więcej w połowie polewa dość mocno już gęstnieje więc trzeba ją podgrzać ponownie nad ogniem,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *