Pyszna surówka z gotowanej czerwonej kapusty z dodatkiem, marchwi, cebuli i jabłka to pyszny dodatek który będzie idealnie pasował do wielu dań obiadowych. Tą surówkę często podaję do różnych gulaszy, w mojej rodzinie przepis znany od lat 🙂
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 marchew
- 1 średnia cebula
- 2 średnie jabłka
- 4-5 łyżek kwaśniej śmietany 12 lub 18 %
- 2 łyżki octu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- z kapusty wykrawamy głąba następnie dość drobno szatkujemy,
- do gotującej osolonej wody wlewamy ocet, mieszamy i przekładamy naszą kapustę, gotujemy aż będzie do połowy miękka następnie odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia,
- cebulę kroimy w drobną kostkę,
- do dużej miski przekładamy kapustę, dodajemy cebulę, obrane jabłka i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach,
- dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
Zdjęcia
Gotowaną czerwoną kapuste kropi się odrobiną octu lub cytryną będzie miała ładny kolor, i smak
A ostatnio miałam ochotę na czerwoną kapustę 😉