Surówka z gotowanej czerwonej kapusty

Pyszna surówka z gotowanej czerwonej kapusty z dodatkiem, marchwi, cebuli i jabłka to pyszny dodatek który będzie idealnie pasował do wielu dań obiadowych. Tą surówkę często podaję do różnych gulaszy, w mojej rodzinie przepis znany od lat 🙂

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie jabłka
  • 4-5 łyżek kwaśniej śmietany 12 lub 18 %
  • 2 łyżki octu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • z kapusty wykrawamy głąba następnie dość drobno szatkujemy,
  • do gotującej osolonej wody wlewamy ocet, mieszamy i przekładamy naszą kapustę, gotujemy aż będzie do połowy miękka następnie odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia,
  • cebulę kroimy w drobną kostkę,
  • do dużej miski przekładamy kapustę, dodajemy cebulę, obrane jabłka i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach,
  • dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,

Zdjęcia

2 Comments on “Surówka z gotowanej czerwonej kapusty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *