Makaron z brokułem w sosie śmietanowo-serowym

Makaron z brokułem w sosie śmietanowo-serowym to smaczny pomysł na obiadowe danie bezmięsne. Idealne dla wielbicieli brokuła i kremowych śmietanowych sosów :). Treściwy i syty obiad z tanich i łatwo dostępnych produktów.

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych różyczek brokuła, może być świeży u mnie akurat był mrożony :),
  • 400 gram ulubionego makaronu, u mnie pełnoziarniste świderki
  • 400 ml śmietany 18%
  • 100 gram serka topionego śmietankowego,
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ser grana padano
  • garść pestek słonecznika
  • olej do smażenia,
  • przyprawy, sól,pieprz, opcjonalnie chili

Przygotowanie:

  • różyczki brokuła gotujemy w gorącej osolonej wodzie ok 6 min, następnie odcedzamy,( moje mrożone były dość duże wiec podzieliłam je na mniejsze)
  • makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu,
  • na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebulka ładnie nam się zeszkli wlewamy śmietanę,doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy odcedzonego brokuła, dokładnie mieszamy,
  • następnie dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i chwilę gotujemy na małym ogniu mieszając aż ładnie się rozpuści,
  • do sosu dodajemy odcedzony makaron, całość mieszamy i chwilę gotujemy aż śmietana się zredukuje i powstanie gęsty sos,
  • w między czasie na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika,
  • gotowe danie posypujemy prażonym słonecznikiem i starym serem grana padano,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *