Bitki z piersi kurczaka w sosie własnym to delikatne, mięciutkie mięsko w pysznym kremowym sosie. Proste i smaczne danie obiadowe. Najlepiej smakuje podane z kaszą i lekką surówką :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- ok 130-150 ml śmietany kwaśnej 12 lub 18%
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
- sól, pieprz, słodka papryka
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem,
- cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę,
- kotlety oprószamy z obu stron solą, pieprzem i papryką, następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na patelni z obydwu stron na rumiano,
- obsmażone mięso przekładamy do garnka, dodajemy liscie laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą tylko tyle aby przykryło mięso, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu,
- na pozostałym oleju ze smażenia kurczaka podsmażamy cebulkę wraz z czosnkiem, później dodajemy do mięsa,
- bitki gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło do momentu aż mięsko nam zmięknie,
- do miski przekładamy śmietanę, dolewamy 1-2 łyżek wazowych gorącego wywaru z bitek i mieszamy a następnie wlewamy do sosu, mieszamy i zagotowujemy, ( możemy śmietanę wymieszać z mąką w zależności jaką gęstość sosu chcemy uzyskać :),
- gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia