Ciasto ucierane z masą serową i owocami to przepis który znalazłam przeglądając stare gazety i który chciałam wypróbować :). Bardzo smaczne i dość proste w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 250 gram masła lub margaryny
- 7 jajek
- 380 gram cukru
- 250 gram mąki pszennej
- 135 gram mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- odsączone brzoskwinie z puszki
- 500 gram twarogu sernikowego z wiaderka
- 125 ml mleka
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- dobrze odsączone brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki,
- miękkie masło ucieramy/miksujemy z 200 gramami cukru,
- kiedy masa zbieleje i będzie puszysta kolejno miksując wbijamy do niej 4 jajka,
- do miski przesiewamy mąkę pszenną, z 75 gramami mąki ziemniaczanej oraz proszkiem do pieczenia, sypkie składniki stopniowo przesypujemy cały czas miksując do masy maślanej,
- na spodzie blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy i rozsmarowujemy ciasto,
- twaróg ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do niego pozostałą mąkę ziemniaczaną, wbijamy resztę jajek oraz dodajemy mleko. Miksujemy całość na gładką masę,
- masę serową rozsmarowujemy po cieście,
- na wierzchu ciasta układamy cząstki owoców,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 50-55 min aż ciasto ładnie się zarumieni,
- wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia