Makaron z szynką szwarcwaldzką to szybki i smaczny obiad lub kolacja w 15 min. Idealny dla miłośników pasty i dań w stylu włoskim. Pyszny posiłek dla zabieganych jak i leniuchów 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 300 gram ulubionego makaronu, u mnie penne
- opakowanie 100 gram szynki szwarcwaldzkiej możemy zamienić na szynkę prosciutto,
- 50 gram masła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor lub parę pomidorków koktajlowych
- duża garść rukoli
- oliwa z oliwek u mnie ok 1/3 szklanki
- sól i pieprz do smaku
- ser grana padano
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę, szynkę w paski, pomidora na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę,
- makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu,
- na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę, gdy cebulka się zeszkli wrzucamy szynkę, gdy szynka ładnie się podsmaży dodajemy pomidory i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy mieszając 1-2 minuty następnie dodajemy gorący odcedzony makaron, ( nie przelewamy go zimną wodą), podlewamy oliwą,
- makaron ściągamy z gazu, mieszamy aby ładnie połączył się ze składnikami, dodajemy rukolę, tarty ser grana padano,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia