Ekspresowy murzynek z polewą czekoladową

Szybki i prosty w przygotowaniu murzynek z polewą czekoladową to delikatne i mięciutkie ciasto które każdy jest w stanie przygotować. Do tego polewa z ulubionej czekolady i możemy delektować się pysznym ciastem do poobiedniej kawy czy herbaty 🙂

Składniki na murzynka:

  • 2 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki dżemu lub powideł

Składniki na polewę:

  • 50-60 gram mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka

Przygotowanie:

  • żółtka miksujemy z cukrem, gdy zbieleją dodajemy partiami na przemian mąkę z sodą, olej, mleko, kakao i dżem,
  • białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,
  • do gotowej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników szpatułką/łyżką ale nie mikserem!,
  • gotowe ciasto wylewamy do podłużnej formy keksowej u mnie 34×13 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 30-40 min do suchego patyczka,
  • upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia,
  • czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej, następnie polewamy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta, odstawiamy do zastygnięcia,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *