Delikatna, wilgotna i puszysta babka cytrynowa to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto dla każdego. Przepyszna, w sam raz do poobiedniej kawki lub herbaty :). Znika błyskawicznie z talerza.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 5 jajek
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wyciśnięty sok z jednej cytryny
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie ubita cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajmy na przemian przesianą mąkę waz proszkiem do pieczenia oraz wodę i olej,
- na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy do połączenia się składników,
- gotowe ciasto wylewamy do podłużnej formy keksowej u mnie 34×13 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 60 min do suchego patyczka,
- upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
lubie bardzo takie babki
ja również 🙂
Kasia 🙂