Placki z kiszonej kapusty są banalnie proste w przygotowaniu. Są pyszne same w sobie ale również smakują jako dodatek do różnych sosów, gulaszy. Fajny zamiennik od tradycyjnych placków ziemniaczanych :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 450 gram odciśniętej i posiekanej kapusty kiszonej
- 2 jajka
- 3-4 czubate łyżki mąki pszennej ( obserwujemy konsystencje)
- płaska łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- kapustę kiszoną dokładnie odciskamy z soku, siekamy i przekładamy do miski,
- następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem i mieszamy do połączenia się składników,
- na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy placki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obydwu stron,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Bardzo ciekawe, nie jadłem nigdy nic takiego… Czas wypróbować… :p
polecam serdecznie 🙂